Omgaan met een negatieve ervaring

We maken allemaal wel eens iets mee wat niet fijn voelt, wat een negatieve energie geeft. 
Wat ik soms zie is dat de ervaring op een hoop komt bij andere negatieve ervaringen. Dan is het heel moeilijk om uit de negatieve sfeer te komen. 

Vandaag zag ik dit bij een man gebeuren. Iets lukte niet. De man ging mopperen en al gauw hoorde ik andere negatieve ervaringen. Ik zag hoe hij zich naar beneden liet glijden. Vol de emotielaag in waar hij bijna niet meer uit kan komen. 

STOP
Zie, voel of ervaar waar bij jou een soort 'stop' knop zit. Iedereen heeft een moment waarop je voelt dat je een keuze kunt maken. Misschien ben je er nu nog niet bewust van, maar ook bij jou is een 'stop' knop aanwezig. De keuze om boven aan de glijbaan te blijven kun je dan maken. 

Observeer
Als je niet de glijbaan af bent gegaan kun je terug naar de ervaring. De ervaring los zien van andere ervaringen helpt. Zeker als je de gekleurde bril op kunt zetten. Wat laat deze ervaring zien? Welke emoties maken deze ervaring los? 

Oplossing
Door de ervaring te observeren en geen andere ervaringen erbij te halen ligt de oplossing vaak heel dichtbij. Vaak geeft de gekleurde bril dus al vrij snel een oplossing. 

Onomkeerbare ervaring
Soms zijn er geen oplossingen. Bijvoorbeeld als er iets kapot is gegaan of als iemand weggaat en niet meer terug komt. De emoties die daarbij horen mogen er zijn. Een oplossing kan dan zijn om iemand te vinden die er op dat moment voor jou kan zijn. Door boven aan de glijbaan te blijven kunnen de emoties makkelijker hun weg naar buiten vinden. Wellicht maakt de negatieve ervaring dan plaats voor  herinneringen. 







Reacties